Walaupun Raya lambat lagi, rasanya tak salah kalau saya nak berkongsi resipi kuih raya, kan? :P Biskut Mazola ni adalah salah satu biskut kegemaran saya sejak dari kecil. Tapi sekarang ni susah jugak nak jumpa biskut ni time raya so jalan yang terbaik adalah; buat sendiri. Buatnya senang je tapi proses penyimpanan agak susah sebab biskut ni cepat pecah. Kena handle with care. :P So, cubalah.
Ish, tetiba rasa nak makan sekarang jugak!
INGREDIENTS
3/4 cawan gula halus
1 cawan self raising flour
1 cawan kacang tanah
Minyak Mazola secukup rasa
Kuning telur sebagai hiasan
PREPARATION
- Goreng kacang tanah di dalam kuali tanpa minyak sehingga masak.
- Guna blender kering untuk mengisar kacang tanah.
- Campurkan kacang tanah bersama gula, dan tepung.
- Masukkan minyak mazola dan gaul. (Agak-agak macam tak cukup minyak, tambah minyak. Kalau rasa macam dah sebati, cukuplah tu.)
- Gunakan kreativiti anda untuk membentuk kuih.
- Sapu kuning telur dan letakkan kacang tanah sebagai hiasan.
Untuk resipi ni kena main agak-agak sendiri. Nak bagitau pun susah. Hehe~ Kena ikut texture tepung tu. Takpe, kalau cuba dua tiga kali nanti pandailah tu. Banyak masa nak cuba sebab raya kan lambat lagi. Tu sebab saya bagi resipi ni awal-awal. :P
Selamat mencuba!
Regards,
2 comments:
alaaa.. tak mau ahh main masak2 sendiri.. u buatkan lah.. pastu i jadi tukang tempah.. auumm auumm. puasa kan dah nak dekat.. bez nih.. biskut ala2 kacang
bukan ala-ala, memang biskut kacang pun. hehe. biskut ni cepat pecah, takut nnt bila nak kasi orang dah tak rupa biskut. haha.
Post a Comment