Kali ni jom belajar cara-cara memasak Ayam Masak Merah. Bukan sebarangan Ayam Masak Merah tetapi Ayam Masak Merah ala-ala kenduri. Selalu saya tertanya-tanya, kenapa Ayam Masak Merah yang kita masak di rumah tak sama rasa macam di kenduri, rupa-rupanya ada rahsia di sebalik rasa itu iaitu; Buah keras dan santan. Tak percaya? Cuba sendiri;
INGREDIENTS
1 ekor ayam (digereng)
Tomato puri
Cili boh / Cili kering (dikisar)
Bawang besar (2-3 biji)
Bawang putih (Suku labu)
Halia
Serai (3-5 batang)
Buah keras (3-4 biji)
Santan / Susu Carnation (Setengah tin)
Jintan putih
Garam & Gula secukup rasa
Sos cili
PREPARATIONS
- Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan buah keras.
- Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan sedikit jintan putih.
- Masukkan cili boh atau cili kering yang telah dikisar. Masukkan gula sedikit dan tumis sehingga garing.
- Masukkan kira-kira setengah tin susu atau santan. Tunggu sehingga menggelegak. masukkan garam dan sos cili secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan bawang yang dimayang. Tunggu sehingga pecah minyak dan tutup api.
- Sedia untuk dimakan!
Gambar terpaksa di"Google" sebab hari tu tak sempat nak tangkap gambar. Next time saya replace gambar. Janji!
TIPS!
Buah keras adalah untuk memekatkan masakan.
Selamat Mencuba!
Regards,
2 comments:
sakit mata betol tengok makanan2 kat sini.. pedih hati woohhh.. kalau ganti santan ngan yogurt boleh tak? i mana leh makan santn.. kunuuunnnn..
Eh, memang le boleh. kadang2 pun i gune susu cair. tak elok makan santan ni. kunun jugak. hahahahaha
Post a Comment