Sunday, August 8, 2010

Soft Cookies

If you craving for something big, fat and chewy, then this is for you! :P

Soft cookies


Oleh kerana Najwa Az kepingin nak makan soft cookies dan saya sangat kepingin nak membuat kuih sempena kehadiran Ramadhan, maka sesi pembuatan soft cookies ni pun bermula. Resipi asal adalah dari All Recipes tetapi disesuaikan dengan bahan-bahan yang ada dan hasilnya sangatlah memuaskan. Jadi, jom tengok bahan-bahan yang diperlukan;

INGREDIENTS:
2 cups all purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3/4 cup unsalted butter, melted
1 cup brown sugar
1/2 cup white sugar (boleh kurangkan jika mau)
1 tablespoon vanilla extract
1 egg
1 egg yolk
2 cups semisweet chocolate chips (since I only have 1 cups then i just used 1 cup, but I think it's enough)

DIRECTIONS:
  1. Panaskan oven, 180 degree celcius. 
  2. Ayak tepung, baking soda and salt. Letak tepi.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, pukul butter dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan egg yolk dan pukul lagi sehingga sebati. Masukkan campuran tepung yang telah diayak dan juga coklat chip. Kacau sehingga sebati.
  4. Bentuk doh menjadi bulat. Pastikan bulatan agak besar (sebesar telur penyu lebih kurang) dan susun di atas dulang pembakar. pastikan jarak di antara doh adalah jauh. 
  5. Bakar di dalam oven selama lebih kurang 20 minit. 
  6. Siap untuk dimakan!

Selamat Mencuba!


Regards,

4 comments:

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

arrgghh... sedap!

dah laa senang je nak buat.. ehh kalau tak mau taruk white sugar tuh takpe ke? i ni tak pernah seumur idup masak biskut.. kalau nak buat sebesar muka pun boleh kan ;)

Aimi A.Z said...

memang sedap dang sanggatt senang and i comfirm kalau 1st time pun buleh berjaya. Takyah pun xpe, selalu kalo I buat memang tak pernah ikut gula yang disuruh. mak kencing manis, so nanti takbley. so I think 1 cup of brown sugar pun dah cukup. kurangkan pun boleh. sebesar muka? boleh kot. tapi make sure sebelum masuk oven, penyekkan dulu. kang dalam tu tak masak plak. hari tu paling besar pun I buat sebesar muka baby, sedap je. hahaha. try la, nanti bitau komen ye? :P

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

yeaayyy i dah buat.. sedap!! cepat laa taruk resepi sedap n sedap lagi.. TQ babe;)

Aimi A.Z said...

sedap kan? hehe... ok, akan diusahakan. kekadang perasaan malas tu mengatasi segala2nya. haha. btw, buat sebesar muka ke? nak tgk... :P

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails